“Yıllık enflasyon baz etkisiyle düşüyor”
TÜİK, Ocak ayında Tüketici Fiyatları Endeksi’ni (TÜFE) yüzde 6,65, Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’ni (ÜFE) yüzde 4,15 olarak açıkladı. Böylece yıllık bazda TÜFE yüzde 57,68’e, ÜFE ise yüzde 86,41’e geriledi. Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ekonomist Doç. Dr. Atilla Çifter, aylık fiyatlardaki yüksek artışa rağmen hem tüketici hem de üretici enflasyonundaki yıllık düşüşün baz etkisinden kaynaklandığını belirtti.
TÜİK Ocak ayı verilerini vurgulayan Doç. Atilla Çifter, İTO’nun Ocak ayında İstanbul Ücretli İşçi Geçim Endeksi’ni aylık yüzde 5,94, Toptan Eşya Fiyatları Endeksi’ni ise aylık 5,53 olarak açıkladığını hatırlattı. TÜFE’de fiyat düşüşü yaşayan tek grubun yüzde 1,53 ile giyim ve ayakkabı olduğu, sağlıkta ise yüzde 18,35 ile rekor artış yaşandığına dikkat çekti. Atilla Çifter, aylık fiyatlardaki yüksek artışa rağmen hem tüketici hem de üretici enflasyonundaki yıllık düşüşün baz etkisinden kaynaklandığını belirtti.
“Olası bir kur şoku Aralık 2021’de olduğu gibi TÜFE’yi artırabilir”
Mevcut ödemeler dengesi yapısıyla sabit kur politikasının mümkün olmayacağını belirten Atilla Çifter, döviz kurunda beklenen bir şokun Aralık 2021’dekine benzer şekilde TÜFE’yi artırabileceği uyarısında bulundu, ” Enflasyonla mücadelede para ve maliye politikalarına dönüş. Merkez Bankası’nın düşük politika faizindeki ısrarı enflasyonun en önemli silahını etkisiz hale getirirken, parasal genişleme uygulamaları enflasyonla mücadelede maliye politikasını etkisiz hale getiriyor.
prof. Dr. Işın Çelebi: “Enflasyonla mücadelede sektörel bazda analiz yapmak gerekiyor”
Fed’in faiz artırım kararının yüzde 2’lik enflasyon hedefiyle uyumlu olduğunu ifade eden Prof. işgücü ve istihdamda, “Enflasyonla mücadele politikalarına devam etseler bile ekonomiyi durgunluk sürecinde tutarak bu anlamda bir durgunluğa yol açmayacaklar.” dedi.
FED’in açıklamalarında en dikkat çekici noktanın enflasyon analizi yaparken sektörel analize önem vermesi olduğunu ifade eden Çelebi, “FED’in altı yedi bölüm inceleyerek değerlendirmesinde büyük ölçüde bunu esas aldığı görülüyor. Genel Toptan Eşya Fiyat Endeksi ve Üretici Fiyat Endeksi’ni değerlendirerek, üretici Fiyat Endeksleri maliyet enflasyonunu ortaya koyuyor, gıda faslını, nakliyeyi, segment bazında fiyatın hangi noktalarda arttığını mutlaka analiz etmemiz gerekiyor. yaşam standartları. Örneğin gıdada yıllık artış yüzde 70 seviyesindeyken, ulaşımda yüzde 24. Türkiye’nin de bu sektörel bazda analizlere önem veren enflasyonla bir çaba programına ihtiyacı var.” – İSTANBUL