Doğru ayakkabı seçimi ayak sağlığı için önemlidir
Yanlış ayakkabı seçimi günlük yaşamda önemli ayak sağlığı sorunlarına neden olabilir. Ayak yapısına uygun olmayan ve sadece görünüşü için alınan ayakkabıların ayak dokusuna zarar verebileceğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, “Yanlış ayakkabı seçimleri ve estetik kaygılar sonucunda alınan ayakkabılar ayak dokusuna zarar verir. Bu hasarlara karşı önlem alınmaması ve gerekli özenin gösterilmemesi enfeksiyon riskini artırarak ciddi cilt hastalıklarına neden olabilir.
Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız ayakkabı seçiminin ayak sağlığında değerli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, “Hava akışına izin veren, içinde daha az sentetik ve terletici malzemeler, dar değildir ve ayak yapısı ile uyumludur. Aynı ayakkabılar üst üste giyilmemeli, giyilecekse bu ayakkabılar havalandırılmalı ve aşırı nem ve terleme varsa kurutulmalıdır.
Ayakkabı çarpması durumunda yara pansuman yapılmalıdır.
Yanlış ayakkabı seçiminde en sık karşılaşılan sorunlardan birinin ayakkabı çarpması olduğunu, ayakkabı çarpması sonucu oluşan yaraların tedavi edilmemesinin önemli ayak sağlığı sorunlarına yol açabileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Coşkun Acay, “Nerede meydana gelen yara ayakkabı vuran yerler ılık su ile yıkanmalı, yara bölgesi kuruduktan sonra yarayı temizleme ve mikropları öldürme gücü olan cilt losyonları ile bölgeye pansuman yapılmalıdır. Kişi dışarıdaysa ve tekrar ayakkabı giymesi gerekiyorsa enfeksiyon kapmaması için yara kapalı pansuman prosedürü ile kapatılmalıdır. Kişide şeker ve dolaşım sorunu yoksa darbe yapmayan ve bakımı düzgün yapılmış ayakkabılar tercih edilirse yaralar 7 ila 10 gün içerisinde iyileşebilir. Bu süre içinde iyileşmezse önemli sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu durumlarda dermatoloji, plastik cerrahi ve ortopedi doktorlarına danışılmalıdır.
Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar tercih edilmemelidir.
Ayak yaralanmaları sonrası ayak dokusu kaybını artıracak ayakkabıların kullanıldığını vurgulayan Dr. Mehmet Coşkun Acay, “Yaranın daha fazla zarar görmemesi ve ciddi olmaması için dar ve sert ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Özellikle ayağa baskı uygulayan ve ayak yapısına uymayan ayakkabılar tercih edilmemelidir. Uzman Dr. Acay, “Ayak sağlığına uygun olmayan çalışma ortamları, hijyenik olmayan koşullar ve uygun olmayan ayakkabılar enfeksiyon riskini artırabilir. Bu nedenle enfeksiyon riskini en aza indirmek için bu faktörlere dikkat etmek önemlidir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı