Terziler, İnsanların Eski Giysilerini Yeniden Modellediğini Söyledi
BURHAN DEMİRCİOĞLU
Osmaniye Türkiye’de 25 yıldır terzilik yapan Mehmet Sarpkaya, yeni kıyafet alan kişilerin sayısının azaldığını ve insanların eski kıyafetlerini tadilat için getirdiğini söyledi. Sarpkaya, “İnsanlar yenisini alamıyor nedense yeni alan çok az. Eski eşyalarını böyle parça parça küçültüyorlar, biz ilgileniyoruz. Gördüğünüz yama millet yaptırıyor, takacaklar.” . “Neredeyse. Mevcut durum piyasalarla yani alım gücüyle ilgili” dedi.
Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde 25 yıldır terzilik yapan Mehmet Sarpkaya, alım gücü düşen insanların tadilata yöneldiğini söyledi. Sarpkaya, “Fidancılık azınlıkta kaldı. Aradan çok zaman geçti, o da bitti. Tadilat, tadilat oluyor genelde. Tarla var, yok.
“YİYECEKLERİNİ TADİLATA GETİRİYORLAR”
Terzi Mehmet Sarpkaya şunları söyledi:
“İnsanlar yenisini alamıyor, nedense yeni alanlarda çok az oluyor. Bu tür yırtık, modül eski eşyalar küçülüyor, biz hallediyoruz. Kesinti yapıyorlar. Gördüğünüz yama, insanlar yaptırıyor. takarlar zamanında çöpe atarlardı bitpazarına yağmur yağmış gibi hepsi bu tür modülleri getirirler çabuk sökerler evdeki eşyalarını tadilat için geri getirirler. Şu anki durum piyasalarla alakalı yani alım gücü ile ilgili insanlar kendileri ekonomik hareket ediyorlar evdeki eşyalarını tadilata sokup tekrar giyinmeyi tercih ediyorlar.
“BUNLARI BENİM TASARLADIĞIMI SÖYLÜYOR”
Dükkanda sıfırı 300 lira, 400 lira, 500 lira. Hep yenileme. Masada gördüğünüz olsun hepsi tadilat. Sıfır getirip dikmek diye bir iş yok. Hocam 10 yıl oldu. Bunu aldı, 5 yıldır eve yatırım yapıyor, zayıfladı, bana yine ‘Bunu tasarla’ diyor, tasarlamaya çalışıyoruz.
“PAZARI ÇOK SEVMİYORUZ”
Dikim azınlıktaydı. Uzun zaman önceydi, yani artık bitti. Tadilat, genellikle tadilat yaparlar. Boşluk var, orada değil. Ancak parası olan alıyor, parası olmayan bu parayı getirip tamir ettiriyor. Bu tadilat, bunların hepsi tadilattır, sıfır değil. Evlerinden getirilen hanımlar, tadilat yapıyorlar. Adamların orada, tamirat yapıyorlar. Yani azınlıktalar, yeni pantolon alıp bacaklarını, boylarını yaptıracağım, azınlıktalar. Fiyatlara baktığımızda ‘Ne kadara aldınız’ dediğimizde 500-600 liradan bahsediyorlar. Şimdi insanlara bakıyorum, nasıl ödeyip aldınız? ‘Ne yapmalıyım? ‘Pantolonum bitti’ diyor. “Mecburum” diyor. Bazen insanlara hak veriyoruz ama piyasa bizim için pek iyi gitmiyor.”