Haber

Eğlence Değil, Esaret Parkı! İkinci Ölüm: Antalya Yunus Parkı’nda Bir Deniz Yaratığı Daha Hayatını Kaybetti

Hayvan hakları savunucuları yıllardır yunus parklarını kapatmaya çalışırken bir yunus daha hayatını kaybetti.

Ölen yunusa nekropsi yapılmadığı ancak oldukça zayıf durumda olduğu öğrenildi.

Cumhuriyet’ten Zülal Kalkandelen’in haberine göre, Antalya şehir merkezinde Atatürk Parkı Otel Su Otel’in yanında bulunan Waterhill Park (eski adıyla Antalya Aqualand Dolphinland) adlı yunus parkında gösterilerde kullanılan iki deniz canlısı iki hafta içinde hayatını kaybetti.

29 Ağustos’ta “yaşlılık” nedeniyle öldüğü bildirilen 37 yaşındaki yunus (şişe yunus), 30 Ağustos’ta Antalya Büyükşehir Belediyesi gözetiminde, İl Özel İdaresi nezaretinde Hayvanat Bahçesi’nde toprağa verildi. Tarım Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileri.

Ölen yunusa nekropsi yapılmadığı ancak oldukça zayıf olduğu öğrenildi.

Yunusun ölümünden 2 hafta sonra 13 Eylül’de aynı tesiste ikinci bir hayvan ölümü daha yaşandı. Muratpaşa Belediyesi İlçe Tarım Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre bu kez 2 yaşında bir fok hayatını kaybetti. Hazırlanan raporda, ölüm nedeninin viral/bakteriyel olduğu, bu nedenle hayvanın sakinlik ve iştahsızlık belirtileri gösterdiği yazıldı.

Antalya İl Tarım Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin, viral/bakteriyel bir hastalık olduğu için mührü gömmek için çalışmalarını sürdürdüğü, kireç elde etmeye çalıştıkları öğrenildi.

2021 yılında Hayvanları Koruma Kanunu ile ilgili düzenlemeler yapılırken yunus parklarıyla ilgili şu husus kabul edildi:

“Bu hükmün yürürlüğe girdiği tarihten sonra kara ve su sirkleri ile hayvanların kullanıldığı yunus parklarının kurulması yasaktır.

Mevcut işletmeler, herhangi bir nedenle azalan hayvan sayısını tamamlamak veya artırmak gibi yollarla kapasitelerini artıramaz, yeni şube açamaz, üretim yapamaz, Bakanlığın izni olmadan işletme hakkını devredemez ve faaliyetlerini durduramaz. on yılın sonu. Bu işletmelerin hayvan etolojisine uygun faaliyet göstermesini sağlayacak kriterler, bu unsurun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

“Bu bentte belirtilen yasaklara aykırı hareket edenlere hayvan başına yirmibeşbin Türk lirası idarî para cezası verilir.”

Cezaların caydırıcı olmaktan uzak olması ve mevcut yunus parklarının kapatılmak yerine 10 yıl daha açık tutulması, yurt dışından birden fazla kez kayıtsız getirilen bu canlıların sömürülmesine ve sonuçta trajik ölümlerine yol açmaktadır. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu