Büyükşehir’den Deniz Çöpü İzleme Çalışması
Büyükşehir, Kandıra Sardala Koyu’nda “Deniz Çöpü İzleme Çalışmaları” projesinin ikinci ayağını gerçekleştirdi
Hem denizde hem de karada saf çevre bilincinin değerine dikkat çekmek amacıyla birçok bilinçlendirme çalışması düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, TÜBİTAK-MAM ile birlikte yürüttüğü “Deniz Çöpü İzleme Çalışmalarına” devam ediyor. Bu kapsamda, 2007 yılından bu yana “İzmit Körfezi Su Kalitesi ve Karasal Girdilerin İzlenmesi ve Kirliliğin Önlenmesine Yönelik Önerilerin Geliştirilmesi” projesini yürüten Büyükşehir Çevre Koruma ve Denetim Daire Başkanlığı, deniz suyu kalitesi üzerindeki etkilerin izlenmesi amacıyla yürütmektedir. İzmit Körfezi hakkında yeni bilgiler vermektir. Proje kapsamında Kandıra Sardala Körfezi Sahili’nde kıyı çöpü tespit ve değerlendirme pilot çalışmasına başlanmış ve TÜBİTAK-MAM ile ilk çalışma Mart 2023’te gerçekleştirilmiştir.
SINIFLANDIRILMIŞ ATIKLAR
Yılda 4 kez mevsimsel olarak “Deniz Çöpü İzleme Çalışmaları” planlanmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın ikinci ayağı TÜBİTAK-MAM işbirliği ile Sardala Bay Beach’te gerçekleştirilmiştir. Kıyı çöpü örneklemesinde öncelikle çalışmaların yapılacağı alanda 100 metrelik kıyı şeridi boyunca boyu 2,5 cm’den büyük olan atıklar toplanarak ayrıştırılmıştır. Ayrılmış deniz çöpü, ‘WFD deniz atığı değerlendirme çalışma grubu’ tarafından oluşturulan atık sınıflandırma sistemine göre sınıflandırılmıştır. Çalışma kapsamında organik atıklar değerlendirme dışı bırakılırken, her bir çöp türünün sayısı ve yükü de kayıt altına alındı.
DENİZ ATIK KAYITLI
Ayrıca örnekleme çalışmasında çöpün boyutu ve bileşimi için drone görüntüleme sistemi uygulandı. Tüm örnekleme alanından toplanan çöpler plastik, kauçuk, tekstil, kağıt, ahşap, metal, cam, seramik ve diğer malzemeler olmak üzere 8 kategoriye ayrılmıştır. Ayıklanan bu çöpler yükleri ve sayıları ile birlikte kayıt altına alınmıştır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı